fbpx
Menu Sluiten

De All Out Summer Reading List: 5 leuke boeken over triathlon

De zomervakantie is in aantocht. Tijd voor welverdiende professionele rust! 

Met de hogere temperature neemt de zin om buiten te trainen uiteraard toe. Hopelijk blijft er ook nog wat tijd over om te ontspannen, bijvoorbeeld aan het zwembad met een leuk boek in de ene en een lekkere cocktail in de andere hand? 

In cocktails zijn we (helaas) niet zo bedreven, maar we hebben wel 5 erg leuke boeken over triathlon die we kunnen aanbevelen. Veel leesplezier!

 

Chris McCormack – I’m Here to Win

De all time All Out favoriet! 

Chris McCormack (bijgenaamd Macca) is één van de meest controversiële en kleurrijke figuren uit de geschiedenis van het triathlon. De Australiër, tweevoudig winnaar van Ironman Hawaii, domineerde de sport gedurende het eerste decennium van deze eeuw.

In zijn boek beschrijft hij de evolutie van zijn carrière en zijn unieke manier van racen. Macca was niet alleen een ongelooflijke athleet, hij overvleugelde zijn concurrenten ook op het mentale vlak. Deze mind games maakten hem niet altijd populair in de triathlon community. Hij kreeg dan ook bakken kritiek na enkele erg teleurstellende prestaties in Hawaii bij zijn eerste deelnames. Uiteindelijk kraakte hij op sublieme wijze de code van Kona en schreef hij de race 2 maal op zijn naam.

McCormack verloor zijn moeder op vrij jonge leeftijd aan borstkanker. Tijdens zijn actieve carrière richtte hij de MaccaNow Foundation op, waarbij geld wordt ingezameld in de strijd tegen kanker. Op vandaag is Macca de drijvende kracht achter het erg succesvolle Bahrein Endurance Team en medebezieler van de Super League Triathlon.

I’m Here to Win is een schitterend boek over een unieke athleet en sportpersoonlijkheid!

 

Matt Fitzgerald – Iron War

De meest legendarische race uit de geschiedenis van het triathlon.

In 1989 dreven Mark Allen en Dave Scott mekaar in Hawaii tot het uiterste in een episch duel, dat slechts werd beslecht in de laatste kilometers van de marathon. Allen trok voor het eerst aan het langste eind en won de titel uiteindelijk 6 keer, evenveel als zijn aartsrivaal Dave Scott.

Matt Fitzgerald ontleedt de persoonlijkheden van deze 2 heren in detail. Mark Allen en Dave Scott kunnen moeilijk harder van mekaar verschillen. Scott is een no-nonsense athleet die extreem hard trainde en kon afzien als geen ander. Zijn mentale kracht en doorzettingsvermogen zijn legendarisch. Allen aan de andere kant is spiritueler: pas toen hij mentale rust vond bij shaman Brant Secunda, slaagde hij erin zijn angst voor Hawaii te overwinnen en de race naar zijn hand te zetten.

Maar Iron War is meer dan alleen een boek over deze 2 iconen van de sport. Het beschrijft op een unieke manier de begindagen van triathlon en de evolutie doorheen de jaren 80 en 90. Verder komen er interessante thema’s aan bod, zoals de cruciale rol van het brein in uithoudingssporten.

Een must read voor iedere die hard triathlonliefhebber! 

Ps: Beelden van de race zijn terug te vinden in onze blog over YouTube kanalen van en voor triathleten.

 

Chrissie Wellington – A Life Without Limits

Chrissie Wellington is een Britse triathlete die 4 maal ‘s werelds grootste Ironman wist te winnen (2007, 2008, 2009 en 2011). Ze is de enige athlete ooit die alle volledige Ironman wedstrijden waaraan ze deelnam ook won: 12 in totaal!

A Life Without Limits vertelt het verhaal van haar snelle klim naar de top van het vrouwentriathlon, dat ze jarenlang op ongeziene wijze domineerde.

Erg interessant zijn de passages waarin Wellington haar trainingsregime onder coach Brett Sutton beschrijft. Sutton is de meest succesvolle triathlon coach aller tijde. Na de succesvolle samenwerking met Wellington begeleidde hij onder meer Olympisch kampioene Nicola Spirig en de huidige leading lady op de lange afstand Daniela Ryf

Coach Jens wordt sinds maart intensief begeleid en opgeleid door Brett Sutton en zijn team. Hopelijk kan hij zich op een dag ook de coach van een Ironman kampioen(e) noemen!

Rich Roll – Finding Ultra

Het verhaal van Rich Roll is voer voor een Hollywood film: van obese working class Amerikaan tot één van de fitste mensen ter wereld! 

Roll had een erg ongezonde levensstijl tot hij op een dag het roer volledig omgooide. Hij schakelde over op een volledig plantaardig dieet en begon intensief te sporten. Dat liep vrij snel uit de hand…

2 jaar na zijn drastische aanpassing in levensstijl finishte Roll de Ultraman op Hawaii: een waanzinnig 3-daags event waarbij athleten in totaal 10 kilometer zwemmen, 421 kilometer fietsen en 2 marathons lopen.

Alsof dat niet volstond, ging Roll nog een stap verder met de EPIC5 Challenge: 5 volledige Ironmans op de 5 eilanden van Hawaii in minder dan een week. Zotjes…

Rich Roll werd een cultheld en één van de gezichten van het whole food pland based veganisme. Hij bouwde intussen een succesvolle maaltijdplanner voor veganisten uit en is tevens de gastheer van de razend populaire Rich Roll podcast.

Finding Ultra is het onwaarschijnlijke verhaal van deze unieke persoonlijkheid.

Matt Dixon – The Well-Built Triathlete

Naast bovenstaande 4 biografieën vermelden we graag nog een boek voor triathleten die hun kennis wat willen bijschaven tijdens de zomer. 

Matt Dixon kennen jullie reeds van onze blog over podcasts voor triathleten. De oprichter van Purple Patch Fitness schreef ook een zeer goed boek over triathlon training en coaching.

Dixon legt sterk de nadruk op de triathleet als persoon in het dagelijkse leven, niet enkel de sportieveling die slaafs zijn schema volgt ten koste van alles. Bij All Out houden we van deze filosofie en proberen we ze dagdagelijks in toe te passen in onze coaching aanpak. Realistische doelen, met aandacht voor een gezonde, evenwichtige sport-life balance. Zo integreren we triathlon in je leven!

 

Kennen jullie nog andere boeken over triathlon die de moeite waard zijn? Laat het ons zeker weten! We kijken uit naar jullie feedback!

DEEL DIT ARTIKEL
LEES OOK DEZE BLOGS

Benieuwd hoe wij jou kunnen helpen?

Mail ons jouw verhaal en we bespreken tijdens een intakegesprek hoe we jouw ultieme droom kunnen bereiken.