fbpx
Menu Sluiten

4 interessante YouTube kanalen van en voor triathleten

YouTube is een belangrijk en groeiend medium voor de verspreiding van content. Meer en meer triathleten spenderen aandacht, tijd en budget aan het onderhouden van een eigen YouTube kanaal. Deze bieden een erg interessante inkijk in hun dagelijks leven, hun trainingsmethodiek en hun wedstrijdbelevenissen. 

Het bekijken van YouTube video’s over triathlon is één van onze favoriete activiteiten tijdens het trainen op de indoor trainer (via Zwift). We zetten onze 4 favoriete kanalen voor jullie op een rij en sluiten af met enkele losse epische filmpjes over onze geliefkoosde sport.

Lionel Sanders

Deze Canadese triathleet, bijgenaamd The Colonel, vergt voor de liefhebbers onder ons geen introductie. Lionel Sanders is één van de meest kleurrijke figuren in de professionele triathlon community en wordt door velen aanschouwd als een ware cultheld. Zijn verhaal is textbook American Dream: van drugsverslaafd, depressief en suïcidaal tot de absolute wereldtop in het Ironman circuit. Ook de weg naar zijn successen spreekt aan: niet gezegend met het rauwe talent, maar voornamelijk op wilskracht, karakter en door hard labeur. Sanders’ palmares is intussen indrukwekkend:

  • ITU Wereldkampioen op de lange afstand
  • 4 Ironman overwinningen
  • 23 Halve Ironman overwinningen
  • 2de plaats in Hawaii in 2017

Zijn YouTube kanaal geeft een (vaak hilarische) inkijk in zijn leven en de jacht naar het ultieme doel: de overwinning op het wereldkampioenschap Ironman in Kona.

Abonneren op zijn kanaal kan je hier.

Een must see video is zijn emotionele wedstrijdanalyse na de teleurstellende Ironman Hawaii in 2018.

The Tim & Rinny Show

Tim O’Donnell en Mirinda ‘Rinny’ Carfrae vormen samen hét powerkoppel van de long distrance triathlon.

Mirinda Carfrae is een absolute legende in het vrouwentriathlon. De Australische stond in totaal al maar liefst 7 keer op het podium in Hawaii, waarvan 3 maal op het hoogste schavotje. Ze is vooral bekend omwille van haar fenomenale tijden in het looponderdeel.

Timothy O’Donnell heeft een enorm aantal overwinningen behaald op de lange afstanden. In Hawaii was zijn beste notering een derde plaats in 2015. Vorig jaar vocht hij nog een episch duel uit met Braden Currie voor de 4de plaats.

Beide topathleten geven een interessante inkijk in hun leven. Hun jonge dochtertje Izzy speelt daarin een erg belangrijke rol. Erg boeiend om te zien hoe 2 gepassioneerde triathleten hun nieuwe gezinssituatie integreren in hun sportleven!

Abonneren op hun kanaal kan je hier.

Een must see video is hun erg droge analyse van Ironman Hawaii 2018!

Talbot Cox

Bovenvermelde filmpjes worden beiden geproduceerd door Talbot Cox, een professionele producer die faam maakt in de professionele triathlon community. Hij heeft een eigen YouTube kanaal dat volledig toegewijd is aan triathlon. De filmpjes zijn van de allerhoogste kwaliteit en worden vaak ondersteund met opzwepende muziek, ideaal voor een harde indoor training.

Abonneren op zijn kanaal kan je hier.

Als voorbeeld, een video over Frederik Van Lierde, de laatste Belgische winnaar op Hawaii.

Global Triathlon Network

Een leuk en interessant kanaal dat heel wat aspecten van triathlon behandelt: wedstrijden, materialen, trainingen, voeding en nog veel meer.

Abonneren kan je hier. Check zeker ook eens hun interessante website!

GTN ging onlangs op zoek naar de grappigste triathleet op het professionele circuit. Hun resultaat zie je hier!

Bonus Movies!

Naast deze 4 kanalen willen we je volgende epische triathlonfilmpjes niet onthouden. De essentie van de sport, uitgespreid over verschillende decennia!

The Iron War

De wedstrijd die algemeen wordt beschouwd als “The Greatest Triathlon Race Ever”. In 1989 dreven Mark Allen en Dave Scott mekaar tot het uiterste in een legendarisch duel. De race werd uiteindelijk beslist in de laatste kilometers van de marathon, waarbij Allen aan het langste eind trok. Scott en Allen hebben beiden 6 Ironman Hawaii overwinningen op hun erelijst staan en delen daarmee het record van meeste zeges.

Het originele beeldmateriaal van de race is waarlijk fantastisch. Het toont ook aan hoezeer de sport is geëvolueerd de afgelopen 20 jaar!

Luc Van Lierde wint zijn eerste Ironman Hawaii in 1996

Luc Van Lierde is de meest succesvolle Belgische triathleet aller tijden, met 2 prachtige zeges in Hawaii op zijn erelijst. Bij zijn allereerste deelname in 1996 laat hij meteen het hele deelnemersveld achter zich, een op dat moment unieke prestatie.

Wat de zege extra speciaal maakt is de tijdstraf die Van Lierde kreeg voor een vermeende “blocking” overtreding tijdens het fietsen. Zijn interview in de penalty box tijdens de race is legendarisch.

Vandaag de dag is Luc Van Lierde een succesvol triathloncoach. Hij begeleidt ondermeer ex-wereldkampioen Frederik Van Lierde (geen familie), het Amerikaanse supertalent Rudy Von Berg en het professionele Belgische Itzu Triathlon Team.

Daarnaast is hij één van de drijvende krachten achter Hiddit Nutrition, het eerste merk in voedingssupplementen dat zich specifiek richt tot de triathleet.

Geniet mee van deze iconische beelden uit de Belgische triathlongeschiedenis.

Alistair Brownlee draagt zijn broer Jonny over de finish

De Brownlee broers zijn reeds vele jaren de dominante krachten op de korte afstand (Olympic Distance).  Alistair is tweevoudig Olympische kampioen triathlon. Zijn jongere broer Jonny heeft al een zilveren en een bronzen medaille op zak. Ieder jaar zijn ze goed voor meerdere overwinningen en strijden ze voor de wereldtitel in het ITU circuit.

Onderstaande video toont de hallucinante beelden van de laatste kilometer van de World Triathlon Series Final in Mexico in 2016. Jonny is dermate uitgeput dat hij het evenwicht verliest. Alistair offert zijn eigen winstkansen op om zijn broer over de lijn te dragen. Kippenvel! 

Kennen jullie nog interessante kanalen of filmpjes? Aarzel niet ze met ons te delen via mail, Facebook of Instagram!

DEEL DIT ARTIKEL
LEES OOK DEZE BLOGS

Benieuwd hoe wij jou kunnen helpen?

Mail ons jouw verhaal en we bespreken tijdens een intakegesprek hoe we jouw ultieme droom kunnen bereiken.