fbpx
Menu Sluiten

Onze favoriete indoor training app: Zwift

Als je regelmatig fietst, is het bijna onmogelijk dat je nog niet van Zwift gehoord hebt. Zwift is heel populair bij fietsers, van amateurs tot professionals. Wat is Zwift nu precies? En hoe gebruiken we deze technologie bij All Out? We leggen het uit in deze blog!

Wat is Zwift?

Zwift is een online videogame waarin je fietst in een virtuele wereld. Je “slimme trainer” (bijvoorbeeld een Wahoo Kickr of Tacx Neo) wordt door de software aangestuurd: de weerstand op je pedalen wordt automatische aangepast wanneer je bergop of bergaf fietst. Je snelheid wordt bepaald op basis van je gewicht en het vermogen dat je trapt. 

In de Zwift wereld zijn er verschillende uitdagingen om het fietsen interessant te maken zoals sprints, KOMs (King of the Mountain) en rondetijden. Je tijden worden bijgehouden zodat je je persoonlijk record altijd kan verbeteren. En er is tevens een algemeen Zwift klassement. 

Zwift wil het virtueel fietsen ook sociaal maken. Je kan tijdens je rit communiceren met de andere gebruikers en het is zelfs mogelijk te draften achter je voorligger. Er worden ook dagelijks wedstrijden en group workouts georganiseerd om het indoor fietsen motiverend te houden.

All Out goes Zwift

In onze All Out trainingsaanpak proberen we het leven van onze athleten zo eenvoudig mogelijk te maken. We ondersteunen dan ook volop de interessante trainingsmogelijkheden die Zwift biedt. Niet alleen maakt dit de workout en opvolging erg makkelijk, trainingen op de trainer in combinatie met Zwift zijn super efficiënt en waardevol voor de triathleet!

Je kan Zwift verbinden met je TrainingPeaks account (zie hier hoe dit gebeurt). Het voordeel hiervan is dat de gestructureerde trainingen die we in je trainingsplan voorzien automatisch worden overgenomen in Zwift. Je hoeft dus niet langer in de weer te zijn met het manueel aanpassen van de weerstand: Zwift stuurt het signaal via Bluetooth naar jouw indoor trainer en die past de wattage automatisch aan. Je hoeft dus enkel te trappen! 

Vraag wel steeds je FTP (functional treshold power) na bij de coach. Deze moet je dan manueel invullen in het scherm ‘Training’ (zie foto in het midden hieronder).

Na de workout wordt je afgewerkte training ook automatisch opgeslagen in TrainingPeaks.

 

Gestructureerde trainingen of interval trainingen worden afgewerkt in de zogenaamde “ERG mode”, waarbij de weerstand van je rollen wordt aangepast naargelang de gevraagde wattage. Een handige tool in ERG mode is dat je het gevraagde vermogen kan verhogen of verlagen met 10%, al naargelang je een goede of een slechte dag hebt.

De makkelijkste manier om dit te doen is door gebruik te maken van de Zwift Companion app op je smartphone. 

Conclusie

Het All Out coaching team werkt erg graag met Zwift voor gestructureerde indoor interval trainingen. Het systeem is erg gebruiksvriendelijk en het sociale aspect in combinatie met gamification maken het ook gewoon erg leuk. Last but not least: trainingen in Zwift zijn gewoon erg efficiënt en doeltreffend in je opbouw!

Winter of niet, er zijn dus geen excuses meer voor gemiste fietstrainingen ;-).

DEEL DIT ARTIKEL
LEES OOK DEZE BLOGS

Benieuwd hoe wij jou kunnen helpen?

Mail ons jouw verhaal en we bespreken tijdens een intakegesprek hoe we jouw ultieme droom kunnen bereiken.