fbpx
Menu Sluiten

Lactaattesten voor triathleten: wat, waarom en hoe?

Elke triathleet heeft er al wel eens van gehoord en vele coaches bieden het aan in hun dienstverlening: de lactaattest. Maar wat is dat nu precies? En vooral: waarom is de lactaattest zo’n essentiële component van ieder trainingsplan? We leggen het uit in deze blog.

Vet en suiker

Tijdens een inspanning maakt je lichaam gebruik van 2 types brandstof: vetten en suikers.

Voor snelle intense workouts zal je lichaam de suikers die worden opgeslagen in de spieren en lever (glycogeen) aanspreken. De voorraad glycogeen in het lichaam is echter beperkt en raakt ook relatief snel uitgeput.

Wanneer de intensiteit van je training lager is, zal je vetmetabolisme het werk leveren en de nodige energie voorzien om te functioneren. De vetreserves in het lichaam zijn vele malen hoger dan onze glycogeenreserves, waardoor we dit type inspanning veel langer kunnen volhouden. Als duursporter wil je dan ook zo efficiënt mogelijk gebruik maken van je vetverbranding. Vandaar ook het belang van lange rustige duurtrainingen in het trainingsschema van de triathleet.

Enter lactaat

Lactaat (of melkzuur) is een nevenproduct dat in de spieren gevormd wordt bij intense inspanningen. Het opstapelen van lactaat wordt ook verzuring genoemd.

Als het lichaam vetten verbrandt wordt er geen lactaat opgestapeld. Dit gebeurt enkel bij suikerverbranding. Met andere woorden: hoe hoger de intensiteit van een inspanning, hoe meer suiker je gaat verbranden, hoe meer je gaat verzuren.

De opbouw van lactaat tijdens inspanningen kan gemeten worden met een lactaattest.

Waarom doen we een lactaattest?

Een lactaattest geeft inzicht in de efficiëntie van de vet- en suikerverbranding tijdens een inspanning. Op deze manier kan je evalueren welk effect de trainingen hebben op je conditie. Je kan ook bepalen wat nodig is om je conditie te versterken in functie van je doel. De aanpak voor een 5 kilometer loopwedstrijd is namelijk totaal anders dan die voor een Ironman triathlon.

Er zijn 2 “drempels” in je lichaam. De vetdrempel en de anaërobe drempel. Wanneer je trager dan je vetdrempel traint, ga je voornamelijk vet gebruiken als brandstof. Wanneer je boven je anaerobe drempel traint, gebruikt je lichaam voornamelijk suiker. Tussen deze drempels gebruik je een mix van vet en suiker. Na analyse van de lactaattest kunnen er trainingszones worden opgesteld op basis van hartslag, vermogen of tempo zodat de atleet aan de juiste intensiteit kan trainen.

Hoe ziet het proces eruit?

Tijdens een lactaattest gaat de atleet de intensiteit van de inspanning (zwemmen, fietsen of lopen) gradueel opbouwen. De inspanning start altijd aan een minimale intensiteit. Deze wordt verhoogd in verschillende blokken tot je je maximale inspanning bereikt. De duur van de blokken is afhankelijk van het testprotocol.

Op het einde van iedere blok wordt je opgebouwde lactaat gemeten, door afname van een kleine hoeveelheid bloed dat vrijkomt door een prik in de vinger. De bloeddruppel wordt opgevangen in een strip en geanalyseerd met een meetinstrument.  

Op basis van deze gegevens kunnen we je huidige conditie in kaart brengen en je trainingszones bepalen. Op deze manier zijn is je trainingsplan aangepast aan jouw specifieke lactaatprofiel en is elke training efficiënt.

Conclusie

Lactaattesten geven coaches essentiële inzichten om goede trainingsplannen uit te werken. Ieder begeleidingstraject start met de afname van een lactaattest om trainingszones te bepalen en efficiënte trainingsplannen uit te tekenen. Dit alles in functie van jouw discipline, afstand en ambitie.

Naast de standaard lactaattest biedt All Out Triathlon Coaching als 1 van de weinige spelers in de Benelux een uniek type test aan: de INSCYD lactaattest. Via de innovatieve INSCYD software krijgen we een overzicht van je volledige metabolic profile. Op basis hiervan kunnen we nog specifiekere trainingsprogramma’s opbouwen.

Meer weten? Bezoek onze webpagina of contacteer Dimitri!

DEEL DIT ARTIKEL
LEES OOK DEZE BLOGS

Benieuwd hoe wij jou kunnen helpen?

Mail ons jouw verhaal en we bespreken tijdens een intakegesprek hoe we jouw ultieme droom kunnen bereiken.