fbpx
Menu Sluiten

Gluteus Medius

De gluteus medius is de middelste van de drie bilspieren en je kan hem voelen aan de zijkant van je heup. De gluteus maximus of de grote bilspier voel je aan de achterkant van je heup. Een goede visuele weergave van de spier vind je hier.

De gluteus maximus levert de grootste kracht bij verschillende bewegingen. Toch is het de gluteus medius die in verband kan gebracht worden met een hele reeks loopblessures zoals lopersknie, ontsteking van de patellapees, irritatie van de achillespees, … 

De functie van de gluteus medius is het zijwaarts bewegen van het been en het stabiliseren van het been. 
Wanneer je loopt en je knie valt naar binnen of als je heup gaat hangen bij elke stap, is je gluteus medius waarschijnlijk te zwak en verhoog je de kans op blessures.
 
Door het versterken van je gluteus medius ga je dus stabieler lopen en verlaag je de kans op blessures. Je inspanning wordt ook efficiënter zodat je in de latere fases van wedstrijden sterker presteert.
 
Enkel de gluteus medius trainen is natuurlijk niet voldoende. Door de vele uren duurtraining van triatleten is het lichaam vaak niet helemaal in balans. Het is dus belangrijk om ook aandacht te schenken aan andere stabilisatoren zoals de gluteus maximus en de hamstrings.
 
Volgende filmpjes tonen 3 oefeningen om de gluteus medius te activeren. Je doet ze het best net voor je run!
DEEL DIT ARTIKEL
All Out triathlon coaching
LEES OOK DEZE BLOGS

Benieuwd hoe wij jou kunnen helpen?

Mail ons jouw verhaal en we bespreken tijdens een intakegesprek hoe we jouw ultieme droom kunnen bereiken.