fbpx
Menu Sluiten

5 must read boeken voor marathonlopers

Lees je graag inspirerende verhalen over hardlopen? Hou je ervan te worden ondergedompeld in de unieke levensstijl van de topsporter op wereldniveau? Of zoek je eerder tips & tricks om zelf een betere loper te worden?

All Out selecteerde voor jou 5 boeiende boeken over al deze thema’s. We wensen je veel leesplezier!

Endure: Mind, Body, and the Curiously Elastic Limits of Human Performance

Een must read voor iedere duurathleet!

Alex Hutchinson is de bekende “Sweat Science” columnist van Outside en Runner’s World. In zijn alom geprezen boek Endure doorgrondt Hutchinson de “limieten van de menselijke prestatie”.

Hutchinson geeft ook een kijk op het (eerste) sub 2-hour Nike marathon project met Eliud Kipchoge, dat hij als één van de weinige reporters tot in detail mocht volgen. In Endure beschrijft hij de lessen die hij heeft geleerd door jarenlang elite atleten van kortbij te volgen en door gesprekken te voeren met experts in de wetenschap.

Het vermogen om vol te houden (“to endure”) is een kenmerk van alle topprestaties in zo goed als alle domeinen. “Endurance”, schrijft Hutchinson, “is het doorzetten tegen de toenemende drang om te stoppen”. Het brein zou hier een enorm belangrijke rol in spelen, veel meer dan vroeger werd aangenomen. In het boek onderzoekt Hutchinson de interactie tussen lichaam en brein voor verschillende fysieke parameters zoals pijn, de spieren, zuurstof, warmte, dorst en brandstof.

Een echte aanrader voor wie houdt van onderzoek en het menselijk lichaam!

Running with the Kenyans: Discovering the Secrets of the Fastest People on Earth

De Afrikaanse lange afstandslopers domineren reeds geruime tijd de grote marathons. Adharanand Finn, journalist bij The Guardian, trok naar Kenia en trainde samen met de plaatselijke toppers om te zoeken naar het ‘geheim’ van de Kenianen. Hij bundelde zijn ervaringen in Running with the Kenyans.

Als je kijkt naar het succes van de Ethiopiërs en de Kenianen op de lange afstand, rijst bij velen de logische vraag: “Waarom kunnen net zij zo snel kunnen lopen?” Finn beschrijft hij hoe hij zelf toewerkt naar zijn eerste marathon en ter plaatse geïnspireerd wordt door de levenswijze en toewijding van de Keniaanse lopers.

Als je het boek Running with the Kenyans leest en je al ooit in het hardloopmekka Iten bent geweest, dan lijkt het precies of je alles herbeleeft. Zoniet, dan zal er een nieuwe wereld voor je open gaan en ontdek je de “tips & tricks” van ’s werelds beste lopers.

Een super leuk en ontspannend boek dat je helemaal in de Keniaanse loperssfeer onderdompelt!

Let Your Mind Run: A Memoir of Thinking My Way to Victory

Deena Kastor is een Amerikaanse topatlete. Ze liep het nationale record op alle afstanden (van de 5 km tot en met de marathon) en  won de bronzen medaille op de Olympische Marathon in Peking.

Op jonge leeftijd was ze al een “ster” en werd haar een mooie toekomst in de loopwereld toegeschreven.

Net als vele jonge toppers maakte ze een moeilijke periode door tijdens de overgang van jeugdatleet naar de volwassen categorie.  Haar hypercompetitieve ingesteldheid bracht op de rand van een burnout. Gelukkig kwam ze net op tijd in de goede handen van een professionele coach terecht. Deze hielp haar om anders te gaan denken. Mentaal werd ze ijzersterk. Hoe meer plezier ze beleefde aan haar sport,  hoe indrukwekkender haar prestaties.

Let Your Mind Run geeft een unieke kijk in de gedachten van een topatlete en leert je hoe een verandering in je mentale capaciteiten je een betere loper kan maken.

Een must read voor lopers die een mentale boost nodig hebben!

Inside a Marathon: An All-Access Pass to a Top-10 Finish at NYC, Featuring a new Boston Marathon Chapter

Inside a Marathon schetst een volledig beeld van de gedachten van de Amerikaanse topathleet Scott Fauble en zijn coach Ben Rosario, tijdens hun voorbereiding op de  New York City Marathon.

Gedurende 18 weken hielden beide heren een dagboek bij, onafhankelijk van mekaar, zonder inzicht in de ervaringen en ideeën van elkeen. De aparte beleving van de coach en de atleet is fascinerend. Het boek beschrijft verder hoe een professionele loper zich voor een marathon voorbereid. De indrukwekkende trainingen van Scott Fauble worden gedetailleerd beschreven. Ze illustreren hoe ver topatleten zichzelf pushen om topprestaties neer te zetten.

Naast de verhalen over de trainingen in aanloop naar de marathon beschrijft dit boek “achter de schermen” hoe de de intieme band tussen de atleet en zijn coach groeit. Fauble benadrukt sterk het belang van eerlijkheid, vertrouwen, communicatie en teamwork.

Kortom, een boek om ontspannend te lezen en weg te dromen in het dagelijkse leven van een elite marathonloper!

Abdi Nageeye – Atleet zonder grenzen

Abdi Nageeye is de koning van de lange afstand in Nederland.
Nageeye, van origine een Somaliër, kwam op jonge leeftijd terecht in Den Helder, Nederland. Hierna volgde een wonderlijke en bij vlagen levensgevaarlijke reis die hem in Syrië, Somalië en Ethiopië bracht, voordat hij als tiener op eigen kracht terugkeerde naar Nederland en de liefde voor het hardlopen ontdekte.

Inmiddels is Nageeye houder van het Nederlands record op de marathon, traint hij met de beste trainingsgroep ter wereld in Kenia! Hij maakt tevens met kleppers als Eliud Kipchoge, Kenenisa Bekele  en onze landgenoot Bashir Abdi deel uit van het vermaarde NN Running Team.

Atleet zonder grenzen geeft op voortreffelijke wijze inzicht in het wonderlijke leven van Abdi Nageeye. Na te vroeg te zijn geboren, startte zijn leven al met de strijd te overleven. Zijn sportieve prestaties (Nederlands beste marathontijd) zijn te danken aan de harde trainingsmethoden in zijn land en de zware omstandigheden waarin Nageeye heeft geleefd. 

Atleet zonder grenzen is een verhaal dat respect afdwingt voor de atleet én mens en tevens inzicht geeft over wat er zich in die Afrikaanse landen afspeelt. Het geeft een inkijk in andere culturen, boeit op alle vlakken en toont wat een mens vermag in zijn strijd te overleven.

Een zalig boek dat je volledig doet opgaan in de leefwereld van een marathontopper… met een voorwoord van Eliud Kipchoge! 

Ben jij getriggerd om ook een marathon af te werken?

Bekijk nu het aanbod van All Out Marathon Coaching en word gecoacht door Karen Van Proeyen, de huidige Belgische Kampioene op de marathon!

DEEL DIT ARTIKEL
LEES OOK DEZE BLOGS

Benieuwd hoe wij jou kunnen helpen?

Mail ons jouw verhaal en we bespreken tijdens een intakegesprek hoe we jouw ultieme droom kunnen bereiken.